Door Erik Arts

 

Dossier: Stopcontacten uit Oost-Europa

Sommige mensen worden zo zwaar opgelicht dat ze ons aankloppen. De privé-onderzoekers bij Mira Recherche komen regelmatig in contact met slachtoffers van nepprofielen en bevestigen het verhaal. “Eerst en vooral gaat het niet om één website. Meestal worden er tientallen websites gebouwd met slechts één doel voor ogen: de klant financieel uitkleden. Om de duizenden profielen aan te maken worden mensen ingeschakeld en betaald om foto’s van dames te verzamelen. Aan de stopcontacten te zien zijn de meeste foto’s afkomstig uit Oost-Europa.”

“Vervolgens worden operatoren ingeschakeld om potentiële slachtoffers te benaderen met een prikkelend bericht. En het gaat er professioneel aan toe. De operatoren maken gebruik van een door de organisatie ontwikkeld softwarepakket. Dit pakket voorziet een hele reeks standaardberichten en is erop gericht het slachtoffer aan de praat te houden en het geld uit zijn zakken te slaan.”

“Hoeveel het opbrengt, daar kunnen we enkel naar raden. Maar beeld je in dat 200 moderatordames 200 berichten per dag verwerken. Dan spreken we al snel over 40.000 berichten per dag. Als een bericht 70 cent opbrengt dan levert dit 28.000 euro per dag of meer dan 10 miljoen euro per jaar op. Trek daar het loon van de operatordames, de advertentieruimtes en de onderhoudskosten van de website van af en je houdt er ongetwijfeld een winstgevend handeltje op na.”

“Strafrechtelijk is dit zuivere oplichting. De organisatoren verschuilen zich achter vennootschappen in het buitenland. Voor politie en justitie hebben deze zaken geen prioriteit en wij kunnen ons onderzoek zelden afronden wegens een gebrek aan geldelijke middelen. Bijgevolg hebben de daders een vrijbrief.” Contact met de persdienst van de Nederlandse politie wees inderdaad uit dat deze vorm van oplichting niet gekend staat bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting.

Er is echter één lichtpuntje. Onlangs werd er een belangrijk precedent geschapen. In een rechtszaak tussen verschillende beheerders van datingwebsite oordeelde de Rechtbank van Amsterdam dat het voor beheerders van datingwebsites verboden is om nepprofielen aan te maken op andere datingwebsites (om reclame te maken) of op hun eigen website. De rechter oordeelde dat er in dat geval sprake is van oneerlijke handelspraktijken. De beklaagde mag geen valse profielen meer aanmaken op datingwebsites onder eigen beheer noch onder beheer van derden. Bij overtreding worden dwangsommen tot € 5.000 opgelegd.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Hebt U ervaringen ? mail het ons

 

 


 



 

 

Partner website :

 

De datingbedrog stelregels:

Maak nooit geld over aan iemand die je niet persoonlijk kent !
Geld over gemaakt via Western Union of Moneygram ben je KWIJT
Correspondeer via de website waar je op staat en wordt benadert
Op deze manier is je gewone e-mail adres (meestal) veilig voor oplichters
Geef NOOIT je telefoonnummer en/of huis adres voor je helemaal zeker bent
(spreekt voor zich)
Doe aangifte bij de politie als je bedonderd bent
Met een proces verbaal in de hand sta je sterker